trombon

 

Redan innan jag fyllde 1 år gjorde jag min första turné. Min pappa spelade nämligen i Kustbandet som ofta var ute och spelade sin storbandsjazz från 20- och 30-talen. Då hängde ofta jag, bror och mor med. Musiken fanns där hela tiden och inspirerade.

När det sedan, i början av 80-talet, var dags att välja instrument i musikskolan blev det inte sax eller klarinett som pappa spelar utan trombon. Förutom trombonlektioner i Botkyrka Kommunala Musikskola spelade jag även i musikskolans blåsorkester, Botkyrka Symphonic Band, i många år. Orkestern, som leddes av Sten-Olov Garpås och Hans Åkesson, höll en mycket hög nivå vilket ledde oss till Italien, England, Belgien, Tyskland, Norge och Finland.

Sommaren 1989 blev jag antagen till NationsUngdomsOrkestern som RUM (Riksförbundet Unga Musikanter) satte ihop med hjälp av antagningsprov över hela landet. Denna orkester fanns till endast för att delta i en festival i Rostock.

Några av de musiker som var med i NUO började på Dalarö Folkhögskolas musiklinje. Där fanns också plats för mig så det blev två år där med Carl-Otto Naessén som trombonlärare. Denne legendariske Hovkapellist var redan då 72 år men gav mig mycket av sitt kunnande. Jag fortsatte att ha Carl-Otto som lärare på KMI i Stockholm. Dalarös musiklinje hade en inriktning mot klassisk musik för brassmusiker. Detta gav mig nyttig erfarenhet av brassensembler av olika storlek vilket var bra att ha i bagaget när jag tillsammans med några andra brassare från Botkyrka startade Bara Brass.

1992 hamnade jag i Sound Of Swing Big Band som spelar många av Basies och Sinatras musik från 1950-talet. Vi lanserade nåt som vi kallade Storbands-karaoke på Castle Hotel i Stockholm. Hösten 1995 spelade vi där varje fredagskväll vilket även hamnade på cd. Bandet gjorde också en cd i samband med en Las Vegas-show på Tumbascenen 1997.

Av en slump träffade jag kornettisten Jocke Falk 1997 som ville starta ett New Orleans-brassband med mig som trombonist. Det blev inget av med det men jag kom så småningom med i Jockes band Spicy Advice Ragtime Band där jag fortfarande är med. Under dessa år har bandet utvecklats från ett ungdomsband till ett mycket bra New Orleans-band som redan har producerat 4 cds.

I januari 2007 startade jag också ett eget band, Hoke Swing, som bl a spelar swing, rhythm 'n blues och västindisk musik. 

Länkar:

Kustbandet

Sound of Swing Big Band

Hoke Swing